Voor een wieg of bedje kiezen

Wieg of bedje:

Het gebruik van een wieg is voor een beperkte tijd, omdat je baby op enig moment teveel gaat bewegen.
Verstandig is het daarom om op tijd te kiezen voor een stabieler exemplaar.
Door het schommelen van een wieg, dan zou de baby kunnen omrollen naar een buik of onveilige zij ligging.
Zachte en dikke zijwanden maken de risico’s groter, doordat een baby er met de mond of neus tegenaan kan komen te liggen.
De dikke wanden zijn niet nodig, want een baby zal zijn hoofd niet beschadigen, voor versiering zal een dunne stof ook prima voldoen en is ook veiliger.

Zodra je baby probeert om overeind te gaan komen, dan is het aan te raden om over te gaan op een bedje.

Een bedje is het veiligst, als er maar geen spullen aanwezig zijn zoals: kussen, dekbed, knuffels of allerlei hoofdbescherming.
Verder op in het artikel gaan we op meer producten in, waaraan je de baby beter niet kunt blootstellen.

Zorg voor voldoende ventilatie vanaf de zijkant, dit voorkomt dat de uitgeademde lucht met een afnemend zuurstofgehalte blijft hangen, dit risico is het grootst als de baby op zij of buik ligt. Door te weinig zuurstof zou uw baby in bewustzijn kunnen raken of ernstig versuffen.
Het gebruik van een bedje of wiegje met gesloten wanden is af te raden!
Een kinderwagenbak met afgesloten/dichte wanden is niet geschikt voor langere slaapperiode en zeker niet als vaste slaapplaats.
Mocht uw kind incidenteel toch doorslapen in de kinderwagen, zorg dan voordat dit op de rug gebeurd met de kinderwagen kap in ieder geval omlaag.

Meerlingen (tweelingen) hebben een verhoogd risico van wiegendood, dit wordt duidelijk gemaakt in diverse studies.
Door het gelijktijdig te slapen leggen van tweelingen wordt dit risico onnodig flink verhoogd, zeker als zij bewegelijker gaan worden.
Een tweelingwieg is hierdoor zeker niet aan te raden, daarom is ieder een eigen wiegje een stuk veiliger.

Aanschuifbedjes:
Deze zijn aan één kant open en kunnen worden bevestigd aan het ouderlijk bed, dit is bedoeld voor jonge baby’s die vlak naast de moeder liggen maar uiteindelijk toch wel een eigen slaapplek hebben.
Door de openzijde is de baby gemakkelijk bereikbaar vanaf het ouderlijk bed, dit wordt veel gebruikt als er borstvoeding wordt gegeven.